Tintin az első egy-két napig teljesen más arcát mutatta, mint a valódi. Nagyon úgy tűnt, hogy kimondottan behódoló alkat, konfliktuskezelési technikája kimerült a hanyattfekvésben. Fülöppel az első beszélgetése is kb. így hangzott:

- Helló Fülöp, megnézhetem a labdádat?

- Bocs, de nem inkább hanyattfekszel.

Persze nem meglepő, hogy változnak a dolgok akkor, mikor a kutya ráébred, hogy stabil falkát tudhat maga mögött, amiben biztosítva van a nyugodt pihenés, a rendszeres tanulás, játék és mozgás, valamit állandó az élelemellátás és egy kiegyensúlyozottnak tűnő vezető is. Ettől még legalázatosabb ebnek is elkezd kinyílni a csipája, a falka erejével és stabilitásával a háta mögött mindjárt megnő az önbizalma is.

Tintin kezd domináns kutya lenni. Ez a dominancia persze nem egyenlő a balhé kereséssel, és verekedésbe sem keveredik miatta, de nekem okoz néhány kellemetlen percet. Egyre több domináns jelzést ad a külvilág felé, és próbálja magasabb pozícióba tornázni magát az esténként kialakuló viszonylag állandó falkánkban. Ez persze érthető. Amikor egy új kutya bekerül, ráadásul nem éppen kiegyensúlyozott háttérből érkezik, akkor a rangsorban elfoglalt pozíciója körülbelül a nulla és a minusz 10 közé esik. Ebből minden épelméjű kutya megpróbál feljebb kúszni néhány nap stabilitás után.

Egyre gyakrabban adja a domináns jelzéseket: peckesen kapirgál ürítés után (ha hagyom), egyre többször emeli a lábát pisinél, és bizony előjött belőle a tökös legény is. A magánál egyértelműen alázatosabb kutyákon hágó mozdulatokat végez(ne, ha hagynám).

Abszolút szerelme Stella, a vizsla keverék kisasszony, aki rendkívül konfliktuskerülő, és a labdán kívül nem is izgatja más. 

Tintin, Samu, Stella

Samu a labdát őrzi, Stella Samut, Tintin pedig Stellát :)

Azt már megbeszéltük Tintinnel, hogy az én falkámban párosodni egy valakinek van joga, és az én vagyok. Én viszont köszönöm, nem akarok kutyákkal párosodni. Ezt viszonylag gyorsan megértette, viszont miután már nem tett párzó modulatokat Stellán, ugatással fejezte ki elégedettlenségét. ezért kitartóan rászólok minden alkalommal, így mostmár egyre halkabban játszik. Némi csúszás még van, mert ha tőlem elég messze sikerül elkapnia Stellát, akkor még megpróbálja hágni, de rászólásra bejezi. Azért eléggé megdolgoztat, sokat kell utána mennem, hogy rend legyen. Egyelőre úgy érzi, hogy ettől függetlenül is érdemes Stellát követnie, én viszont próbálom szegény kislányt tehermentesíteni, úgyhogy a napi edzésem ezzel meg is van.

Néha kanokat is hágna, hogy ezzel kifejezze a véleményét arról, hogy ki hol áll a rangsorban, de természetesen ezt is letiltom. Pénteken túlesünk az ivartalanításon, és onnantól ezek a problémák szépen lassan megszűnnek.

Egyébként érdekes, mert ivaros kanokkal, és ivartalan szukákkal nem nagyon foglalkozik. Játszani olyan rendes birkózósat csak ivartalan kanokkal szeret. Másokkal inkább összeméregeti magát, de szerencsére ezt redkívül árnyalt kommunikációval teszi, és aki egyértelműen meg akarja neki mutatni ki az úr a háznál, annak elhiszi, hogy ő az úr. Az egyetlen kutya, akivel igazán szívesen játszik, az Lincoln, a border collie. Vele nagyon egy temperamentumúak, hatalamasak hancúroznak, harcolnak, morgolódnak, birkóznak, rágcsálják és nyúzzák egymást. Vele igazán boldogok, de csak addig míg nem jön Edi, a drótos vizsla. Edi a park ura, a nagyfőnök, ezt még Fülöp is elfogadta. Igazságos és higgad főnök, konfliktusok nélkül, morgások nélkül is megőrzi méltóságát, tekintélyét. Ezért Lincoln egyértelműen rajongója Edinek. Ha Edi megjön, Lincolt átvált. Onnantól Tintin nem kívánatos személy a közelében, és ennek hangot is ad. Innentől Tintin céltalanul lébecol, nem érzi magát jól a falkában. Kíváncsi vagyok mennyi idő lesz, mire bárkivel önfeledten eljásztadozik, és elfogadja státusztát a csapatban.

Tintin és Fülöp kapcsolata megér egy külön posztot, úgyhogy ezt most nem taglalnám, inkább még néhány fotó ami ékes bizonyítéka annak, hogy Tintin jó sok kutya között is probléma mentes: 

Angry face

Angry face

Angry face

A bejegyzés trackback címe:

https://ideiglenesotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr563157597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevelemakolykot 2011.08.17. 09:17:51

Mééég bejegyzéseketm méééééééééééég :)

Borissza Kitti · http://ideiglenesotthon.blog.hu 2011.08.17. 10:09:39

@nevelemakolykot: Wow, te vagy az első kommentelőm :) Lesz még poszt, zajlanak az események :)
süti beállítások módosítása