Tükör-módszeres suliba jártam, és ott végeztem el a kiképzésvezetői tanfolyamot is, ott vagyok tanfolyami megfigyelő, így nekem teljesen egyértelmű, hogyha kutyát (vagy bármi mást) tanítani szeretnék, klikkert használok.

Arra jöttem rá, hogy teljesen felesleges kondícionálni, hamar kondícionálódik az magától is. Eleinte csak behívást tanulunk, hiszen ez a legfontosabb. Ilyenkor mindig ott a jutalomfalat előtt a klikk is, de eleinte nyilván semmit nem jelent a kutyának. Mindesetre arra jó, hogy így kondícionálódik a klikker hangja.

Aztán szépen lassan elkezdünk alap parancsokat gyakorolni. Érdekes, hogy míg a legtöbb kutyánál egyértelműen a legkönnyebb mód a megvezetés a tanításra, Tintint nem lehet az orránál fogva vezetni.

Így az ültetést elkapással, illetve formálással gyakoroltuk. Egy hete élünk együtt, és tök jó kis stabil ülése van, mostmár falat nélkül is. Iszonyatosan okos kutya, és nagyon élvezi a klikkerezést. A feksziket körülbelül három klikk után megértette. Mostmár  akkor is ügyes, ha nem mutogatok a földre, csak kézjellel, szóval instruálom. Érdekes, hogy kifejezetten érzékeny az emberi beszédre, úgy látom, hogy a hangjelet sokkal hamarabb összeköti, mint a kézjelet, pedig ez egyáltalán nem jellemző.

És íme, fotón :)

Ül, és fekszik. Persze a kép alapján ezt magától is csinálhatta volna, de becsszó hangjelre tette

Állatvédő ismerőstől hallottam, hogy sokkal nagyobb esélye van azoknak a kutyáknak, akik tudnak pár cuki trükköt, mint azoknak akik nem. Érdekes ez, hiszen bárki bármilyen kutyának bármilyen trükköt pillanatok alatt meg tud tanítani klikkerrel, tehát ez egyáltalán nem kéne, hogy szempont legyen a kutya választásnál.

Mindenesetre biztos ami biztos, elkezdtünk klikkerezni, és igyekszem hamar megtanítani neki valami vicceset. Vaciláltam a pacsi, a szégyeld magad és a lelövés között, úgyhogy arra jutottam, hogy formálni fogunk, aztán meglátjuk mi lesz belőle, azt tanuljuk meg, ami a legkönnyebben megy.

Nagyon úgy tűnik, hogy az a lelövés lesz, mert egy nagyon rövid gyakorlás után máris felajánlgatja a hanyattfekvést :)

Egyértelműen látszik, hogy zseni a kutya, legalábbis az általam megszokott turcsi orrokhoz képest, nem véletlenül hosszúorrúak a világ legokosabb kutyái is. A következő gyakorlásról próbálok csinálni videót, bár egyelőre nehézséget okoz a klikkerezésnél, hogy a két kutyának nem világos, hogy mikor kivel gyakorolok. Míg Tintinnel klikkerezek, Fülöp folyamatosan fel-alá járkál, mint amikor formálunk, vagy éppen követi a Tintinnek adott instukciókat. Nehéz lesz így felvenni bármit is, úgyhogy azt hiszem kénytelen leszek mindkettőjüknél felgyúrni a helybenmaradást annyira, hogy az egyik tudjon kitartóan feküdni, míg a másikkal gyakorolok.

A bejegyzés trackback címe:

https://ideiglenesotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr933152530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bryan közlegény 2011.08.18. 23:04:43

Ezek szerint a kutyák orrhossza és tanulási képességeik között szoros összefüggés van? De akkor miért nem az agarak a legokosabbak? :))
Egyébként gratula mind az ideiglenesezéshez, mind a tanításhoz! És persze sok sikert! Mielőbbi jó gazdit kívánok Tintinnek!

Borissza Kitti · http://ideiglenesotthon.blog.hu 2011.08.19. 16:08:21

@Bryan közlegény: A kérdés jogos! Meggyőződésem, hogy a turcsiorrúaknak nem vág annyira az eszük, mint a hosszúorrúaknak, de talán pont ezért jönnek be jobban a turcsik.
Az okos kutya túljár az eszemen, és az frusztrál :)
süti beállítások módosítása